Al 111 jaar is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Het doel van de dag is stil te staan bij de strijd om gelijke rechten en behandeling voor vrouwen.
In de lokale politiek is het aantal vrouwen met net iets meer dan 30% laag, veel te laag. Politici zijn de vertegenwoordigers van hun achterban en de bevolking bestaat voor ongeveer 50% uit vrouwen. Daar zit al een disbalans.
Vrouwen zijn vaak te bescheiden en de netwerken die ze nodig hebben om überhaupt een kans te krijgen worden nog steeds gedomineerd door mannen. Ook wordt er in de (lokale) politiek vaak ’s avonds vergaderd en dat combineren met ook nog een ‘gewone baan’ en kinderen maakt de keuze voor een politieke carrière soms extra lastig.
Het is belangrijk dat meer vrouwen zich verkiesbaar stellen en daarin worden gesteund en gestimuleerd, ook door de mannelijke politici en bestuurders. In het satirische programma Kiespijn werd een lijst getoond met de populairste voornamen bij (lokale) politieke partijen die nu meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen. Het is schrijnend om te zien dat na Jan, Peter, Hans, Henk en Wim pas op de 54e plaats de eerste vrouwennaam staat. Deze naam is Karin. En laat dat nou de voornaam van onze lijsttrekker van Streekbelangen zijn, Karin van Vliet.
Bij Streekbelangen staat inclusie hoog op de agenda. Het aandeel vrouwen in de top 3 is maar liefst 66%. Onze nummer 1 (Karin van Vliet) en 2 (Marieke Versloot) staan daar niet omdat het vrouwen zijn, maar omdat het intelligente, gedreven en zeer capabele (aspirant) raadsleden zijn.
Er heerst binnen de partij een cultuur van gelijkheid en onze ambitie is om steeds meer vrouwen te betrekken bij de lokale politiek in een veilige en gelijkwaardige omgeving. Wij strijden als partij voor gelijke kansen en behandeling en dat betekent ook een betere balans in het aantal mannen en vrouwen. Een betere balans, een betere samenwerking, mooiere resultaten voor iedereen in Stichtse Vecht.
Ook interessant:
- Redactie Streekbelangen
- maart 8, 2022
- 9:43 am