Vaten met olie gedumpt in sloot Loenen a/d Vecht

Zaterdagochtend rond 8 uur ontdekte Chris Portengen, raadslid voor Streekbelangen, bij toeval een groot aantal vaten in het water bij het gemaal Holland Sticht en Voorburg aan de Rijksstraatweg in Loenen aan de Vecht.
 
“ik liep toevallig langs het water en zag vaten drijven in het water” vertelt Chris. “Ik zag een olieachtige film over het wateroppervlak en een aantal vaten die gevaarlijk dicht bij het gemaal dreven”. “Het gemaal heeft een automatische grijper voor het uit het water halen van natuurlijk afval. Als zo’n vat in die grijper terechtkomt dan barst het vat open en loopt alle inhoud in het water. Het gemaal pompt het water vervolgens naar de Vecht en dat zou veel vervuiling geven”. 
Waternet is inmiddels langsgekomen en hebben geconstateerd dat ze niet precies weten wat er in de vaten zit. Daarop heeft Waternet een specialistisch bedrijf ingeschakeld om de vaten verder te onderzoeken. Dat onderzoek zal snel plaatsvinden vandaag en dan weet men ook wat er gedaan moet worden om de boel te saneren. De in totaal 6 vaten (4 van 200 liter en 2 van 60 liter) zijn hoogstwaarschijnlijk gedumpt vanaf een van de bruggetjes over het water ergens tussen het ARK en 
Er zijn waterschermen geplaatst om te voorkomen dat gelekte substantie naar de Vecht stroomt.
 
Later is door een specialistisch bedrijf vastgestel dat het om verlopen olie ging. In totaal gaat het om 880 liter olie die in bewust lekgeprikte vaten zat. De vaten zijn vermoedelijk ergens tussen Loenen a/d Vecht en het Amsterdam Rijnkanaal in het water gedumpt.
 
“Het is schandalig dat mensen zomaar dit soort troep dumpt” zegt Chris. “Men heeft geen idee wat voor schade het veroorzaakt aan de natuur. Of ze weten het wel, maar dat interesseert ze niet. Ik zal in de gemeenteraad aandacht vragen voor dit probleem en zien hoe we het met elkaar kunnen oplossen”.